Rige billeder

From CCT - Vidensdeling
Jump to navigation Jump to search

Udviklingslog (Status & Planer)

01 KM 30/9-2016 Første udkast (baseret på forløbsbeskrivelsessabelonen). 10 % færdig

Færdig efter review og korrektioner - medio oktober?

Introduktion

Rige Billeder er en metode til opbygning af domænekendskab. Rige Billeder gennemføres som pararbejde eller i grupper - der skal være en bruger eller anden prson med stort kendskab til domænet.

Formålet med dette kapitel er at beskrive en metoden.

I forhold til lærerplanens faglige mål berører Rige Billeder følgende pinde:

  • analysere og vurdere, hvordan it-systemer har betydning for og påvirker menneskelige aktiviteter, samt anvende brugerorienterede teknikker til konstruktion af it-produkter
  • realisere udvalgte interaktionsdesign i et konkret it-produkt og tilpasse eksisterende design og systemer i konsekvens heraf
  • redegøre for innovative udviklingsprocesser og skitsere idéer til innovative it-produkter.

Emnet vil typisk blive introduceret i Informatik B hvor man har tid til at gå i dybden med Domænekendskab, men der er inge problemer i at undervise i emnet på Informatik C. Rige Billeder er primært relevant for udviklingsprocessens første del.

Forudsætninger

Alle kan deltage i en session med Rige Billeder - uden forudsætninger. Husk den ene part skal være en person med domænekendskab.

Materiale

Idégenerering med brainstormteknik

Der er forskellige metoder til idégenerering - fx throwaway prototyping, rig billede eller brainstorming som vi skal arbejde med. Metoderne er kendetegnet ved at der kastes en masse idéer op i luften, hvorefter man med en systematisk tilgang, fastholder og udvikler de bedste.

I dette kapitel præsenteres brainstorm session. En brainstorm kan gennemføres mere eller mindre struktureret. I det efterfølgende vil vi kigge på en metode der begynder med individuel brainstorm efterfulgt at plenum præsentation - en session der gentages to-tre gange.


Kontekst

En brainstormsession er en praktisk aktivitet (hands on). For at forklare hvordan en brainstormsession gennemføres, tages der udgangspunkt i et lille projekt. Vi skal udvikle et produkt til Postmand Per.

I brainstormeksemplet skal der udvikles et produkt til Postmand Per, så han ikke savner katten Emil alt for meget.


Per har tit katten Emil med på hans postrunde. Når Emil ikke er med, savner Per katten. Vores opgave er at udvikle et produkt til Postmand Per, så han kan se et billede af Emil.


En brainstorm session

En brainstorm session foregår ved at alle deltagere har en 3M post-it blok som de skriver forskellige idéer ned på - én idé pr. note.

Herover skal der indsættes et billede med billedteksten: Idéer skitseres eller skrives ned (foto KM)

Der begyndes med en individuel brainstorm. Hver deltager tegner eller skriver idéer til et produkt der løser et af brugerens dilemmaer. Produktet kan være en app, en hjemmeside eller noget helt tredje. Man må ikke snakke sammen. Den individuelle brainstorm foregår i fem minutter, hvilket føles som lang tid - smartphone og PC er forbudt imens man arbejder. Tankerne skal have frit løb og i denne første runde ses der bort fra alle begrænsninger.

I Postmand Per eksemplet kan vi derfor sagtens forestille os, at Emil kan Skype med Postmand Per, hvis Per får hjemve. Det er ikke teknisk muligt (en kat kan ikke bruge en PC), men det ser vi bort fra i denne del at konceptudviklingsfasen.

Når tiden er gået præsenterer hver enkelt deltager sine tre bedste idéer for gruppen. Hver idé forklares kort og klistres på tavlen. Det er vigtigt at ingen kritiserer den idé der fremlægges. Minder idéen om nogle af de andre idéer der er gennemgået, klistres den på tavlen i nærheden af dem den minder lidt om.

Herover skal der indsættes et billede med billedteksten: Ideerne grupperes løbende - hver gruppe kan navngives(foto KM)

Formålet med at præsentere ideerne for gruppen er, at trigge nye idéer på baggrund af de eksisterende forslag. For at hjælpe i den efterfølgende diskussion kan man eventuelt navngive de enkelte grupper.


Anden runde af Brainstorm session

Nu er der et antal idéer på tavlen - grupperet.

I projektgruppen diskuteres produktmulighederne i de forskellige idé-grupper. Der udvælges en gruppe som alle deltagere skal arbejde videre med.

Nu gennemfører hver projektdeltager endnu en runde individuel brainstorm. Denne gang i tre minutter.

Efterfølgende præsenteres sedlerne på en ny tavle og idéerne grupperes.

Ofte opstår der i projektgruppen præference for en enkelt gruppe af idéer. Man kan fornemme at der er et eller andet spændende/smart ved idéerne i gruppen. Nogle gange gennemføres yderligere en brainstorm-session indenfor denne gruppe - andre gange har man en klar fornemmelse for et produkt der kan udvikles - og så er man klar til at næste fase i produktudviklingen.

Brainstom-seancen afsluttes når der er konsensus i projektgruppen om en skitse til et produkt. I Postmand Per projekt-eksemplet kan man forestille sig at der er konsensus (enighed) om, at der skal laves "noget med et billede af Emil på Pers smartphone".

Refleksioner og tips til underviseren

Didaktiske pointer/tips

  • I en undervisningssituation hvor eleverne brainstormer, skal man give sig god tid og "go with the flow". Indtil eleverne er fortrolige med metoden, er det processen er der vigtig - ikke produktet.
  • Hvis der er kommet en god gruppedynamik op at køre, er det vigtigere at lade eleverne "køre der ud af" end at følge modellen for brainstormforløbet - der går alligevel nogle dage inden vi kan komme i gang med at udvikle produktet og så kan man som underviser begynde den næste lektion med at samle de gode idéer op fra sidst.
  • Det er svært at måle om eleverne har lært teknikken. Det er et praktisk emne og det er først til eksamen eleverne får tid til at reflektere over metoden - så husk at udlever materiale til eleverne, og opfordre dem til at tage billeder af processen undervejs - til deres portfolie-mappe.

Eksamensspørgsmål: overvejelser & eksempler

  • Et eksamensspørgsmål kan fint indeholde en pasus som:
    • Din præsentation skal indeholde ...idéudvikling med brainstorm-metoden.
    • ..forklar hvorledes projektgruppen anvendte brainstorm-metoden til idéudvikling.