Arbejdsopgaver, domænekendskab

From CCT - Vidensdeling
Revision as of 12:13, 2 October 2016 by Mr.mathiasen (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

1. Summeøvelse - Problem (behov, dilemma)

a) Et udækket behov er fx "jeg er sulten"

Snak med sidemanden og beskriv tre personlige udækkede behov.

b) Der er et dilemma at "jeg vil reducere CO2 udledningen, men jeg skal bruge energi til at opvarme min bolig"

Snak med sidemanden og beskriv tre dilemmaer fra jeres hverdag.

c) Behovskonflikt. Når to behov skal opfyldes samtidig, bliver man nogle gang tvunget til at vælge det ene behov frem for det andet.

Snak med sidemanden og beskriv en behovskonflikt fra din hverdag.

d) Yderligere læsning. Find et billede af "Maslows behovspyramide".

  • For hvert niveau af behovspyramiden skal der findes et hverdags eksempel på et konkret behov.
  • Læg mærke til prioriteringen af de forskellige behov. Hvilke tanker lægger mon til grund for at "Behov for at få sikkerhed" ligger lavt?

2. Summeøvelse - Domænekendskab

a) Der er RAVE fest på skolen. Forestil dig at du skal lave en app der kan hjælpe med at skaffe tøj til denne fest. En byttebørs-app. Der skal opstilles nogle regler for denne byttebørs, så man er sikker på at tøjstørrelsen passer og at det kun er nyvasket tøj der byttes.

Brug fem minutter og lav en liste med ti forhold/regler programmøren skal overveje når denne app udvikles.

b) På plejehjemmet Solvang er der en banko-klub. Nu vil bankoklubben lave et IT-produkt som kan hjælpe med at holde styr på antal tilmeldte og om de har forudbetalt for de bankoplader de skal bruge. Der skal opstilles nogle regler for dette IT-produkt, så man er sikker på at spillerne får det antal bankoplader de har bestilt og at man får pengene tilbage, hvis man fx er syg og ikke kan komme, selvom man oprindelig var tilmeldt.

Brug fem minutter og lav en liste med ti forhold/regler programmøren skal overveje når denne app udvikles.

c) Refleksion til domænekendskabsøvelsen.

Diskuter hvor nemt det var at opstille listen for RAVE-byttebørs-appen i forhold til banko-appen. Hvor svært bliver det at lave de to apps - hvor omfangsrigt er problemet? Virker det umiddelbart som om at banko-appen er nemmest at lave - er banko-appen et simplere problem som man "bare kan gå i gang med"?

d) Refleksion til domænekendskabsøvelsen.

Tænk på arbejdet med de to lister (banko-app til plejehjem kontra RAVE-byttebørs). Da gruppen lavede Bankoapp-listen fik I da snakket om, at plejehjemsbeboere ikke har smartphone. Det viser sig at mange plejehjemsbeboere bruger fastnet eller en trykknap-mobiler - fordi det er nemmere når man ryster på fingrene. Hvis plejehjems-beboerne kan bruge en computer, er det ofte med store ikoner og stor tekststørrelse, fordi synet er dårligt. Snakkede også I om at det skal være muligt at bestille øl og snaps samtidig med at man bestiller banko-pladerne (det gør man mange steder)?


3) Summeøvelse - målgruppe

a) Målgruppen for spørgeprogrammet ”Spørg Charlie” på TV2 er personer over 50 år. Det betyder ikke at personer på 20 år ikke får noget ud af at se programmet, men programmet er ikke primært sendt til dem. Målgruppen for ”Bamse og Kylling” på DR Ramasjang, er børn i alderen fra 3 til 6 år.

b) Find tre eksempler på en bred målgruppe - det kunne være en målgruppe der indeholder klassens elever, din mor og Caroline Wozniacki.

c) Opstil parametrene for en smal målgruppe - en målgruppe der måske kun indeholder 1 ud af 10 af eleverne i din klasse.

d) Find en fælles parameter for en målgruppe der indeholder Kim Larsen (sangeren), HKH Dronning Magrethe (monarken), Uffe Ellemand Jensen (tidligere udenrigsminister) og Anders Breinholt (TV-værten).

Ekstra til "d" - målgruppen må ikke indeholde Benjamin Lasnier (YouTuberen) og Kasper Schmeichel (målmand).

e) Beskriv din egen målgruppe med parametre som alder, postnummer, cyklist osv. Prøv at finde den parameter (eller de parametre) der adskiller dig, fra sin sidemand.