Borgerkrig

From CCT - Vidensdeling
Revision as of 21:46, 18 June 2017 by Mdm (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Simulering af Arbejde, skat og velfærd i NetLogo

Status og planer

Forløbsbeskrivelsen til denne model er under udarbejdelse.

Modellen forventes aftestet på en række skoler i forbindelse med projektet om Computational thinking.

Introduktion

Modellen skal vise verdenssamfundets dilemmaerne når der opstår en borgerkrig i en stat og hvordan magtrelationerne på verdensplan også kan påvirke interventionsmulighederne.

I forhold til læreplanen for samfundsfag A fra 2017 er det faglige mål ”påvise faglige sammenhænge og udviklingstendenser ved hjælp af foreliggende og egne beregninger, tabeller, diagrammer og modeller med brug af digitale hjælpemidler” og kernestofpunktet ”aktører, magt, sikkerhed, konflikter og integration i Europa og internationalt”.

Forudsætninger

Forløbet som modellen kan indgå i vil typisk være et forløb om intervention i international politik, hvor de klassiske teorier, realisme og idealisme, inddrages sammen med viden om FN og evt. også udenrigspolitiske mål og midler. Det er med andre ord en model som passer ind i et klassisk IP forløb.

Eleverne kan med fordel læse siderne 147-180 i Global politik (3. udgave) fra Columbus eller kapitel 9-11 i International PolitikNU (2. udgave) fra Systime for at få baggrundsviden om Mellemøsten og interventioner.

Aktiviteter og materialer

Modellen har et kort over Syrien som sit omdrejningspunkt, hvor eleverne grafisk kan se, hvordan borgerkrigen udvikler sig. Endvidere kan eleverne også se andre grundlæggende kapabiliteter for de 2 parter i borgerkrigen.

Det som eleverne kan ændre på i brugerfladen er, hvad de 2 internationale aktører, USA og Rusland, gør af intervention i forhold til borgerkrigen. Disse ændringer gør dels en forskel i forholdene på jorden i Syrien, men det ændre også på det globale konfliktniveau. Endvidere påvirkes Rusland og USA også af deres evt. interventioner i konflikten.

Eleverne kan således i en kompleks model forsøge at navigere igennem forskellige senarier og dermed komme til en samfundsfaglig forståelse af kompleksiteten i spørgsmålet om interventioner i borgerkrige.

Refleksioner over designet af forløbet ("undervisningsnoter")

Modellen kan enten bruges i slutningen af forløbet, hvor eleverne burde være i stand til at komme med kritiske ændringsforslag til modellen eller den kan bruges som indgangen til forløbet, hvor nogle af elevernes forhåndsforventninger kan blive sat på prøve. Hvis man vælger denne lidt induktive tilgang kan man med fordel vende tilbage til modellen senere for at se om eleverne da kan komme med ændringsforslag og kritiske refleksioner over modellen og dens udsigelseskraft.