Valg

From CCT - Vidensdeling
Jump to navigation Jump to search

Status & Planer

Her er en prioriteret liste over, hvad der umiddelbart kunne forbedres i valgmodellen:

  1. Tilføje en variabel mere, der f.eks. viser andelen af offentlige ansatte i populationen (de offentligt ansatte skal stemme mere rødt). Det kunne også være uddannelsesniveau (hvilket måske kommer til at minde en del om indkomstniveauet, når der fokuseres på økonomisk fordelingspolitik)
  2. Mere tydelige markeringer af hvilke variabler brugeren/eleven af modellen regulerer på (kald dem navne f.eks. køn, indkomst og tilknytning til erhvervssektor)
  3. En mere tydelig markering af hvilken fløj (blå og rød) der får flertal i valget. Måske kunne agenterne fordele sig på en højre og venstre fløj i modellen.

I forhold til elevaktivitet på baggrund af modellen har jeg tænkt, at det skal være relevant at inddrage modellen i forbindelse med at eleverne bliver introduceret til politiske ideologier, hvilket oftest ligger tidligt i forløbet (det kommende grundforløb).

Introduktion

(mangler)

Faglig læring

Modellen skal indgå som en del af nedenstående kernestof og understøtter nedenstående faglige mål i samfundsfag C, HHX:

Politik:

  • Politiske partier i Danmark og politiske ideologier
  • Politisk deltagelsesmuligheder, […] i et demokratisk samfund, […]

Faglige mål:

  • Anvende og kombinere viden og kundskaber om […] politik […]
  • Anvend viden, begreber og faglige sammenhænge fra kernestoffet til at forklare og diskutere samfundsmæssige problemer
  • Demonstrere om faget identitet og metode
  • Formulere samfundsfaglige spørgsmål og indsamle, kritisk vurdere og anvende forskellige materialetyper til at dokumentere faglige sammenhænge
  • Formidle indholdet i enkelte modeller […] ved brug af digitale hjælpemidler

Forudsætninger

Eleverne i samfundsfag c på HHX skal kende de klassiske ideologier konservatisme, liberalisme og socialisme. Samt forskellen mellem fordelingspolitik (økonomiske fordelingsspørgsmål) og værdipolitik (immaterielle politiske spørgsmål). Da modellen indtil videre kun viser den klassiske fordelingspolitiske skillelinje, ville det være oplagt, at introducere eleverne til økonomisk liberalisme og ideerne om socialistisk samfundsøkonomi, og anvende modellen i denne sammenhæng.

Varighed

(mangler)

Aktiviteter & Materialer

Først en kort introduktion af klassisk vælgeradfærd på baggrund af økonomiske forhold (fordelingspolitisk). Dette knytter sig også til introduktionen af de 4 gamle partiers (Højre eller det nuværende Konservative Folkeparti, Venstre, Radikale Venstre og Socialdemokratiet) meget skarpe klasseskel nemlig arbejderklassen, gårdejere, mindre erhvervsdrivende og overklassen. Derefter udleveres modellen til eleverne.

Den pågældende lærer har muligheden for at introducere valgmodellen. Præsentere de variabler der kan reguleres, og vise hvordan eleverne efterfølgende aflæser resultaterne. Modellen kan også udleveres til eleverne uden nogen introduktion, hvilket giver eleverne mulighed for at reflektere over resultaterne og anvendelsen af modellen på egen hånd.

Mulige arbejdsspørgsmål der kunne udleveres sammen med modellen eller efterfølgende:

  1. På hvilken baggrund træffer agenterne i modellen beslutninger om hvilken politiske fløj de vil stemme på?
  2. I hvor høj grad viser modellen et realistisk billede af virkeligheden? Perspektivere gerne til tiden hvor de 4 gamle partier dominerede folketinget (Dem med høj indtægt er tilbøjelige til at stemmer blåt, hvilket også gælder for mænd, osv.) (De fordelingspolitiske spørgsmål fyldte mere i det 20. årh.)
  3. Hvilke andre forhold kunne spille ind på agenternes valg af politisk standpunkt/politisk fløj?

Lektionen afsluttes med at eleverne i plenum præsenterer deres svar på arbejdsspørgsmålene.

Eleverne skulle efter lektionen gerne have reflekteret over hvilken betydning vælgernes økonomiske situation har for valg af politiskfløj/politisk parti. Derudover skulle eleverne forhåbentligt også have fået en forståelse af, at de økonomiske omstændigheder ikke kan stå alene, når man skal forklare hvorfor vælgere stemmer som de gør. De dygtige elever skal derudover selv kunne komme med relevante moderne værdipolitiske skillelinjer, som f.eks. indvandring eller miljøpolitik.

Refleksioner over designet af forløbet ("undervisningsnoter")

(mangler)