Reaktionshastighed

From CCT - Vidensdeling
Revision as of 09:31, 13 December 2016 by JD (talk | contribs) (Created page with "Reaktionshastighed Simulering af kemisk reaktionshastighed i NetLogo Contents [hide] 1 Status & Planer 2 Introduktion 3 Forudsætninger 4 Aktiviteter & Materialer 5 Reflek...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Reaktionshastighed

Simulering af kemisk reaktionshastighed i NetLogo


Contents [hide] 1 Status & Planer 2 Introduktion 3 Forudsætninger 4 Aktiviteter & Materialer 5 Refleksioner over designet af forløbet

Status & Planer

Generelt er forløbet og dennes beskrivelse lavet som et forsøg på at undersøge anvendelsen af Computational Thinking (CT) I kemi.

Evaluering af forløbet: Forløbet er afprøvet i en.... Når man anvender NetLogo får man grafisk brugergrænseflade og interaktionsdesign foræret.


Evaluering af beskrivelsen: ???


Introduktion

Formålet med forløbet er: At eleverne opnår en øget læring ved anvendelse af NetLogo som supplerende værktøj I undervisningen. Der tages i udgangspunkt i emnerne Reaktionshastighed og Ligevægt i kemi.

Disse emner kan forekomme abstrakte for eleverne, og håbet er at CT kan være med til at eleverne får en bedre forståelse af de central begreber i emnerne.


Forløbet strækker sig ialt over ??? minutter.

Forudsætninger De studerende arbejder med deres egne computere, hvorfor det forudsættes, at de kan installere NetLogo software på denne (alternativt findes der en webbaseret udgave af NetLogo). Adgang til små whiteboards, der bruges parvis til at lave modeller. Der er ingen faglige forudsætninger indenfor CT. Faglige forudsætninger kemi? I løbet af forløbet bliver de studerende bedt om at løse specifikke opgaver i NetLogo og om at gemme deres modeller som filer.

Aktiviteter & Materialer

Forløbet er struktureret i tre logiske klumper fordelt på fire fysiske sessioner. Se varigheden af de enkelte dele under hver aktivitet. Introduktion Arbejdsopgaver Perspektivering

Refleksioner over designet af forløbet

Under aktiviteten "Arbejdsopgaver" anvendes det didaktiske princip "Use-Modify-Create", idet eleverne starter med at lave en model (rutediagrammet) af en udvalgt stump kode. Senere beder vi dem løse konkrete opgaver, ved at ændre specifikke dele af koden.

Der var gode erfaringer med at lade de studerende "lege" med den specifikke simulering i NetLogo, forholdsvis tidligt i forløbet. I videoklippet nedenfor ses en studerende begejstring over at have lagt flere DNA-sekvenser over hinanden med samme grad af mutationer i hver af dem.



I forbindelse med de stillede arbejdsopgaver til ændringer i kode-delen af simuleringen, har to studerende foretaget ændringer i koden som ikke er en del af løsningen af opgaven. De identificerer selv ændringen og forklarer at den ikke er relevant i bioteknologisk sammenhæng, men at den kunne være brugbar i en anden sammenhæng. De bevæger sig altså mellem overvejelser omkring det bioteknologisk faglige indhold i simuleringen og overvejelser over hvad der er muligt i koden. Se videoen nedenfor.



Introduktion til symboler og rutediagrammer blev givet forsøgsvist for at de studerende kunne anvende et "sprog" til at beskrive aktiviteter i koden bag simuleringen. Det var forholdsvist nemt for de studerende at anvende symbolerne til at beskrive et kendt eksperiment, men betydeligt mere udfordrende at at anvende symbolerne i forbindelse med et stykke ny kode.

Målopfyldelse er forsøgt dokumenteret ved bl.a. at analysere de studerendes brug af symboler og rutediagrammer. Også problemformuleringerne med integrering af simuleringen i emnet bioinformatik kan give et indblik i dette. Se eksempel nedenfor.