Rolle 2 - Bilfabrik

From CCT - Vidensdeling
Jump to: navigation, search

Fabrikant.png

Producenten mener ikke det er hans skyld (foto Pixabay, Hans)

Din gruppe har rollen som producent. Du er direktør for den virksomhed der har konstrueret, produceret og solgt bilen. Selvom der var en lygtefejl, var der jo fire fodgængersensorer der fungerede og bilen bremsede ned så kvinden ikke døde. Du mener ikke det er bilens skyld - det er brugerens skyld, eller mekanikerens skyld. Havde det været en almindelig bil uden computer ville kvinden være død, fordi ingen mennesker kan nå at bremse i den situation. Mekanikeren havde sat for store hjul på og sammenholdt med det dårlige dækmønster i regnvejr forlængede det bremselængden. Mekanikeren burde have skiftet pæren, så det altid er en ny pære der sidder i (det står i bilens servicebog). Brugeren må ikke køre med én forlygte.
Her er hændelsesbeskrivelsen:

En mørk aften kører en autonom bil på en landevej hvor der er skiltet med 80 km/h. Bilen er ny (9 måneder gammel - stadig med garanti) og har lige været til mekaniker og fået vinterdæk på. Det regner lidt. Brugeren har indstillet fart-piloten til 80 km/h (men bilen kører reelt 86 km/h). Der holder en bus på et busstoppested og en kvinde går over vejen. Hun er svær at se (hun har ikke refleks på) og hun har ikke set bilen komme. Bilen bremser ned, men rammer kvinden med ca. 15 km/h. Kvinden brækker tre ribben og får hjernerystelse.

Efter ulykken tjekkes bilen af politiet og det viser sig, at en af de fem fodgænger-sensorer havde nedsat funktionalitet, fordi den ene forlygtepære var sprunget.